Игра


Представете си, че нашата планета вече е изчерпала ресурсите си и част от хората имат възможност да се спасят, като се преселят на нова планета. Пътуването до новата планета ще отнеме 18 месеца. Космическият кораб може да поеме ограничено количество запаси от храна и вода и за да оцелеят всички пътници на борда, трябва да се спазва определена схема на разходването им. Взима се решение половината от екипажа да бъде замразен през първите 9 месеца от пътуването. През втората половина те ще бъдат размразени, а активните дотогава ще бъдат замразени. Така наличните ресурси ще стигнат за всички, а корабът успешно ще завърши пътуването до новата планета. Теглите чоп кой да бъде в първата и кой във втората група за замразяване. На вас се пада да сте с първите. Скоро заспивате.

В началото всичко върви по план. Корабът пътува, екипажът се съобразява с наличните запаси и консумира умерено, според първоначалния разчет. Не след дълго обаче, един от механиците има рожден ден. След приятно пийване, умереността в мярката се губи и на сутринта всички разбират, че дажбата за следващия ден е разпиляна по пода или изконсумирана. Предстои един гладен ден, но не всички устояват на изпитанието.

Тъкмо всичко отново тръгва постарому, когато идва рождения ден на красивата Мария. Е, няма как да не се полее случаят. Колко пъти човек става на 18? Месец по-късно, интимната обстановка на кораба кара Димитър и Божидара да се влюбят. Близостта на звездите и липсата на други празници и забавления ги подтиква да вземат решение да се оженят. След сватбата припасите намаляват чувствително, но все пак случаят си струва, пък и има още много запаси.

И така празник след празник, минават първите девет месеца. Идва време групите на замразени и активни да се сменят. Заспалите се пробуждат, вие също. Разтривате очи, протягате се, усещате вълчи глад – все пак сте спали девет месеца! За ваше съжаление обаче откривате, че храната и водата силно са намалели. Останали са само продукти от първа необходимост – шоколадът, сладоледът, пържолите и изобщо всички вкусотийки и глезотийки са свършили. Водата е в оскъдно количество. Алкохол няма, сокчета и газирани напитки – също. Ядосани сте, но няма какво толкова да направите пред свършен факт. Иска ви се час по-скоро да замразите първата група! Тук пак сте изненадани – машините за замразяване не работят.

Свиква се кризисен съвет, където трябва да се вземат важни решения за бъдещето на екипажа и кораба. Какви са решенията?

Играта беше представена по време на обучението по програма „Европейски училища за жива планета“ на WWF, в Илмиц, Австрия.

Лектор: Волфганг Пекни

Вашият коментар